Sundhed / 8 måneder siden

Hjemmelavede gurkemeje shots

Det er lidt med kosttilskud, som det er med modetrends. Det skifter hele tiden hvad der er det rigtige og forkerte, men lige nu hitter den lille gule rod gurkemeje. Men hvorfor er gurkemeje så populært?

HVAD ER GURKEMEJE?

Gurkemeje er en tropisk urt i rod form, som stammer fra Sydøst Asien. Den har en kraftig gul farve, som man ofte bruger i asiatiske og mellemøstlige retter, til at farve med. Gul karry får f.eks. sin smukke farve fra blandt andet gurkemejen.

Den lille rod har længe virket som klassisk natur medicin i Asien, men gurkemeje bølgen har ramt os igen, her i vesten.

HVORFOR GURKEMEJE ER LIDT AF ET VIDUNDERMIDDEL:

En hurtig google søgning og så er der ellers lister op og lister ned om gurkemeje, og hvorfor det er så fantastisk en rod. Men heldigvis er der flere ting, som de forskellige sider er enige om. Så vidt jeg kan læse mig frem til, så opnår du følgende ved, at indtage gurkemeje:

– Gurkemeje indeholder curcumin, som er en stærk antioxidant, som virker anti bakterielt og anti inflammatorisk. Curcumin virker ved, at det angriber de eventuelle farlige bakterier og stoffer i kroppen, inden disse kan nå, at angribe kroppens egne celler.
– Gurkemeje forbedrer derfor også kroppens immunforsvar, ved hjælp af curcuminen, som mindsker mængden af de stoffer, som ellers ville øge inflammationen i kroppen.

DET KAN DU BRUGE GURKEMEJE TIL:
– Lav den fantastiske og smagfulde gurkemeje/ingefærshot som du får opskriften på længere nede i dette indlæg
– Farv din mad med gurkemeje. F.eks. i ris, gryderetter, bagværk og supper.
– Brug det i dine juice og smoothies, hvor du også kan få gavn af virkestofferne.
– Lav en nem te, med kogt vand, lidt revet frisk gurkemeje, lidt revet frisk ingefær, honning og peber, og evt. lidt grøn te blade.

OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVEDE GURKEMEJE/INGEFÆR SHOTS

Da de forskellige ingredienser ikke skal skrælles, så anbefaler jeg at du bruger økologiske råvarer, så du undgår flest mulige sprøjtemidler.

Skyl og snit ingefær, gurkemeje og lime fint med skræl på. Husk at gurkemeje kan give en del farve fra sig, så tag gerne handsker på og brug ikke dit flotteste skærebræt. Kom alle ingredienser undtagen honning i en gryde med vandet. Kog saften i 45 minutter og hæld den igennem en si, ned i en flaske. Når drikken er afkølet, smages den til med honning.

Gurkemejeshotsene kan holde sig cirka 1 måned på køl.

– 1 l vand
– 100 g øko frisk ingefær
– 25 g øko frisk gurkemeje (Fås i større supermarkeder og hos de fleste grønthandlere)
– 1 øko limefrugter eller en øko 1 citron
– 2 spsk. honning eller agave sirup
– 1 spsk friskkværnet peber